dijous, 7 de novembre de 2013

CAMINS DE L'EXILI


Dissabte passat vam agafar la carretera i ens vam dirigir cap al nord buscant un tour republicà. Un cop vam arribar a Figueres vam tombar cap a la mar direcció Llançà i van començar les giragonses i els penya-segats abans d'aplegar a Portbou. El camí s'enfilava sense mirament cap la frontera i després sense deixar de fer voltes arribava a un terreny ple de vinyes verdes vora el mar.

La nostra destinació era Cotlliure i la tomba d'Antonio Machado. Després de dinar i presentar els nostres respectes al poeta andalús, fou el torn de la Platja d'Argelers on milers de refugiats foren tractats com a criminals durant l'exili de la Guerra Civil. És una pàgina vergonyosa de la història de França.

La xicoteta ciutat d'Elna és l'antiga capital del Rosselló i ens va oferir la meravellosa història de la seua Maternitat Suïssa on es van salvar la vida de centenars de nadons dels refugiats des del 1939 al 1944. Per acabar d'adobar el recorregut, ja tornant, vam entrar a La Jonquera on l'entrada al Museu de l'Exili és d'obligada visita.